Meer dan 40 jaar dé schoonmaakspecialist!
Terug naar het overzicht

De 17 meest bizarre feitjes over schoonmaken

Tafel schoonmaken

Schoonmaken is niet de allerleukste bezigheid in huis, daar zijn de meeste mensen het waarschijnlijk wel over eens. Maar hoe schoon is jouw huis eigenlijk en hoe vaak maak jij schoon? Naar deze vragen wordt regelmatig onderzoek gedaan, want niet iedereen maakt even vaak en even goed schoon. Van de resultaten van sommige onderzoeken kun je je daarom ook flink schrikken. Benieuwd? De leukste (en meest bizarre) feitjes over schoonmaken lees je in dit artikel!

 1. Wist je dat je sommige schoonmaakmiddelen beter niet met elkaar kunt mixen? In 2018 moesten inwoners van de Britse stad Nailsea evacueren, nadat er een schadelijke gaswolk ontstond, het resultaat van een dame die haar toilet wilde ontstoppen met toilet ontblokker en bleekwater.
 2. Ook plassen in een wc met bleekwater kan voor een chemische gas zorgen.
 3. In Singapore kun je een hoge boete van zo’n $150 (omgerekend €135) krijgen als je vergeet om het toilet door te spoelen.
 4. Wist je dat je met Listerine ook kunt schoonmaken? Als je geen schoonmaakmiddel meer hebt, kun je ook wat Listerine toevoegen aan je water. Ooit was Listerine een schoonmaakmiddel, maar werd opnieuw in de markt gezet als mondhygiëne-product. Let wel op wát je schoonmaakt met Listerine. Sommige producten zijn namelijk wat gevoeliger, zoals zwarte kranen, waardoor je die niet met ‘agressieve’ schoonmaakmiddelen wilt schoonmaken.
 5. Ketchup is een wondermiddel om koper en zilver weer te doen schitteren.
 6. De eetbakjes en speeltjes van huisdieren bevatten ontzettend veel bacteriën en behoren tot één van de vuilste dingen in huis.
 7. Dacht jij dat je wc-bril vies is? Je mobiele telefoon bevat 18x meer bacteriën.
 8. Je toetsenbord en snijplank in de keuken bevatten maar liefst 200x meer bacteriën dan de wc-bril.
 9. In Engeland heeft ‘Initial Washroom Hygiene and Goodmorning Britain’ 1000 tassen van evenzoveel vrouwen onderzocht en kwam tot de schokkende uitkomst dat 150 tassen wat hygiëne betreft door de beugel kunnen, 500 tassen in het vakje ‘zorgwekkend’ vallen en 150 tassen net zo vies zijn als een gemiddelde wc-bril.
 10. Wist je dat de meeste ruzies bij stellen tussen de 18 en 39 jaar gaan over de hygiëne in huis? De meeste ruzies ontstaan hierbij bij het (verkeerd) inruimen van de vaatwasser of het rondslingeren van rommel.
 11. In plaats van ruzie te maken, is het wellicht een beter idee om samen schoon te gaan maken. Onderzoeker Daniel Carlson van de Georgia State University heeft bewezen dat stellen die samen schoonmaken een beter seksleven hebben.
 12. Oké, deze heeft misschien niet zo veel te maken met de hygiëne in huis, maar is wel bijzonder: “Volvo-rijders hebben de smerigste auto-interieurs”.Je hebt wellicht een ontzettende hekel aan schoonmaken, maar wist je dat je van schoonmaken gelukkiger schijnt te worden? Het is ten eerste een stukje mentale ontspanning, maar je verbrandt er ook calorieën mee! Onderstaande cijfers zijn uiteraard een gemiddelde, want hoe grondiger je schoonmaakt, hoe meer je verbrandt.
 13. Dweilen: 300 calorieën per uur Stofzuigen: 250 calorieën per uur Ramen lappen: 300 calorieën per uur Badkamer schoonmaken: 400 calorieën per uur Auto schoonmaken: 200 calorieën per uur Afstoffen: 170 calorieën per uur Vloer schrobben: 325 calorieën per uur Afwassen: 160 calorieën per uur Strijken: 137 calorieën per uur Bed opmaken: 136 calorieën per uur Reken maar uit wat een grondige voorjaars- of najaarsschoonmaak je oplevert!
 14. Een onderzoek in Michigan (Verenigde Staten) heeft ooit aangetoond dat een man in het huishouden zorgt voor 7 uur extra werk dan wanneer er geen man is.
 15. Uit een recent onderzoek van Mastello blijkt dat 35-plussers het vaakst schoonmaken. Zij maken zo’n 4x per maand schoon. In de leeftijdscategorie onder 25 jaar geven de meeste respondenten aan zo’n twee keer per maand schoon te maken. Personen in de leeftijdscategorie 26-35 jaar maken zo’n drie keer per maand schoon.
 16. Kärcher heeft hier onlangs nog meer onderzoek naar gedaan door te observeren hoe lang we dan precies schoonmaken. In de leeftijd van 18-24 jaar maken we gemiddeld zo’n 2 uur en 39 minuten per week schoon. Als we ouder worden, tussen de 25 en 33, besteden we maar liefst 4 uur en 34 minuten aan het poetsen!
 17. En dan de laatste: wist je dat mannen hun handen minder vaak wassen dan vrouwen? Wetenschappers van de London School of Hygiene merkten op dat in openbare gelegenheden slechts 32% van de mannen hun handen wassen na een toiletbezoekje. Bij de vrouwen is dit 62%.

Ben jij al geïnspireerd om schoon te maken of stel jij het nog even uit?