Meer dan 40 jaar dé schoonmaakspecialist!
Terug naar het overzicht

Een schone school voor betere schoolresultaten

Schoonmaken kinderdagverbljf

Nu de scholen weer zijn begonnen, komt het welbekende probleem weer naar boven: veel scholen zijn niet hygiënisch genoeg. Een schone omgeving draagt bij aan blije docenten en leerlingen. Een school die schoon is en lekker ruikt, draag bij aan de prestatie van docent en leerling. In een onderwijsgebouw zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat leerlingen, studenten, docenten en andere werknemers in een schone ruimte leren en werken, helaas is dit niet op iedere school zo. Toch heeft een schone school veel voordelen.

Minder afwezigheid

Kinderen hebben nu eenmaal meer kans om ziek te worden. Het afweersysteem van een kind is zich nog aan het ontwikkelen en daarom worden kinderen sneller ziek. Veel kinderen spelen op school veel met andere kinderen, delen een toilet met hun klasgenootjes en eten aan dezelfde tafel. Besmettelijke ziektes kunnen zich bij kinderen nu eenmaal gemakkelijker verspreiden.

Uit onderzoek blijkt dat de hygiëne in veel Nederlandse scholen ernstig te wensen over laat. Met name de toiletten op school zijn erg vies. Veel kinderen gaan op school niet naar het toilet, wat zorgt voor ziektes en concentratieproblemen. Doordat de niet schone toiletten gezamenlijk gebruikt worden, is de kans op een besmettelijke ziekte vele maten groter. Dit zorgt er weer voor dat veel kinderen zich ziekmelden. Zieke kinderen blijven thuis en zijn niet aanwezig om nieuwe dingen te leren. Goede hygiëne maakt de kans om ziek worden kleiner.

Betere prestaties

Je zit op school om te leren en dat doe je beter in een schone, opgeruimde omgeving. Leerlingen én leerkrachten presteren beter in een hygiënische omgeving. Het is belangrijk dat alles schoon is. Maar niet alleen een schone omgeving heeft invloed op de prestatie van leerlingen en docenten, het is ook belangrijk dat de klaslokalen zijn opgeruimd. Dit betekent dat er geen knutselwerkjes, tekeningen en andere creaties in overvloed mogen rondslingeren. Dit oogt erg rommelig en dit zorgt ervoor dat kinderen snel zijn afgeleid. Zorg ervoor dat kinderen hun creaties regelmatig mee naar huis nemen, zodat het niet blijft ‘rondslingeren’ in de klas.

Gezonde uitstraling

Je wilt natuurlijk dat je leerlingen zo gezond mogelijk leven. Veel scholen houden zich daarom aan verschillende gezondheidsrichtlijnen. Maar niet alleen het eten tijdens de lunch of pauze is een manier om gezond te doen. Een schone aula, klaslokaal en school zorgt voor een gezondere keuze. Kinderen eten de lunch op, waardoor ze later op de dag minder snel grijpen naar snoep of koek. Doordat kinderen bewuster omgaan met hun eten, zullen ze sneller een gezonde keuze maken.

Een schone school

Een school opruimen en schoonmaken vraagt om veel tijd. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om samen met de kinderen een klaslokaal op te ruimen en kan de kinderen uit hogere groepen een schoonmaaktaakje geven. Hiermee leren de kinderen een beetje verantwoordelijkheid te nemen. Maar een opgeruimde school is niet automatisch een hygiënische school. Wij  raden je aan om de schoonmaak van de school, de wc’s en de lokalen aan een professioneel schoonmaakbedrijf over te laten. Balans Schoonmaak is gespecialiseerd in de schoonmaak van scholen. Van dieptereiniging van sanitair tot het schoonvegen van de lokalen en van professioneel ramen wassen tot specialistisch vloeronderhoud, Balans Schoonmaak is een van de beste in het schoonmaken van scholen.